Konferanser om informasjonssøking

Informasjonssøk er et tema som mange innen mitt område er interessert i å forske på. Forskning må formidles til omverdenen og den må diskuteres, drøftes og kritiseres. Til dette formålet er vitenskapelige tidsskrifter og konferanser blant de viktigste møtepunktene mellom fagfolk. Informasjonssøk er et område som det er mange perspektiver på, dette gjenspeiler seg også i de eksisterende konferansene om temaet. Generelt er det to hovedretninger som peker seg ut:

  1. Gjenfinningsfolket. De sysler med «information retrieval». Dette er fagområdet for dem som sysler med indekserings- og lagringssystemene. Det vil si alt fra generelle søkemotorer til gjenfinningssystemer for f.eks. medisinske bilder Konferansebidrag innenfor dette temaet kretser ofte om forbedrede algoritmer for gjenfinning der forskeren forklarer at man har oppnådd bittelitegrann bedre gjenfinningseffektivitet (målt i presisjon og fullstendighet. SIGIR er navnet på den mest kjente konferansen.
  2. Brukerne i fokus-folket som sysler med «information seeking». Her vil du finne folk som er interessert i å studere hvordan informasjonsinnhenting kommer inn som en del av konteksten knyttet til folks dagligliv, arbeidsliv, studieliv etc. I utgangspunktet er disse forskerne ikke så interesserte i systemene, men i hvilke informasjonskilder som brukes (web, bibliografiske baser, andre baser, personlige kontakter, kollegaer, familien etc). ISIC er den mest kjente konferansen som dekker dette.

De siste årene har det i større og større grad blitt etterlyst forsøk på å se disse to tradisjonene i sammenheng. Årets nyskapning på konferansefronten er IIix (som vi elsker akronymer) – Information Interaction in Context, som jeg synes var et veldig godt forsøk på å bringe de to sammen. Drøyt 80 personer var samlet i København for å høre på innlegg om problemer knyttet til utnyttelse av kontekstinformasjon ved informasjonssøk Mange interessante temaer og presentasjoner, Stina Westman fra Helsinki tekniske universitet vant «best paper award» for en studie av bildegjenfinning i journalistisk kontekst. knyttet til utnyttelse av kontekstinformasjon ved informasjonssøk.

I 2008 vil konferansen finne sted i London, forhåpentlig vil vi også kunne arrangere denne typen evenementer i Oslo snart.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: