Tagging i Amazon versus Librarything

Tor har tipset meg om et innlegg på Librarythings blogg. Tim Spalding har gjort en sammenlikning av tagging på Librarything (LT) og Amazon (den amerikanske utgaven, tagging er ikke støttet i andre utgaver). 

Det han har funnet ut er ikke spesielt oppsiktsvekkende, men det er basert på empiri! Han anslår at LT har om lag 10 ganger flere tagger enn Amazon selv om de har bare en brøkdel (hvilken brøkdel går ikke fram) med besøkende.

Spalding mener at en vesentlig faktor for dette er at man tagger for seg selv i LT, mens i Amazon tagges det for butikkens eier. Debatten som innlegget har generert ser ut til å støtte opp om denne antakelsen. Jeg er også overbevist om det samme, og for bibliotek(systemer) som sysler med tanken om å støtte brukerinput i form av tagger bør dette være et tankekors. For å få brukere til å bidra må de se egenverdien i det.

Reklamer

6 kommentar to “Tagging i Amazon versus Librarything”

 1. Thomas Brevik Says:

  Dette er et interessant fenomen og det blir en stor utfordring for bibliotekene. Jeg ser f.eks. for meg en integrering mellom bibliotekenes katalog og personlige kataloger av typen LibraryThing og andre. Da vil en krysskobling mellom brukerenes egentagging og bibliotekets emneord blir et interessant fenomen. Og det er jo ingenting i veien for å spørre brukerene av LibraryThing om å få bruke deres tagger om det er ønskelig:-)

 2. Nils Says:

  Jeg er helt enig i at dette er en interessant mulighet, Thomas. Kjenner du til eksempler på denne typen bruk av Librarythings tagger?

 3. Helge Risvand Says:

  Jeg vil gjerne sitere den første kommentaren til postingen til Tim Spalding, fordi den summerer godt opp hva som er suksessformelen for tagging:

  «People WILL tag things if the tags are useful to THEM.

  People WILL NOT tag things if the tags are useful to SOMEONE ELSE.»

  For at tagging skal være nyttig, må brukerne se en direkte nytte for seg selv (som Nils sier). At en aggregering av tags er nyttig for en større gruppe, er en positiv bieffekt.

  Jeg gleder meg til å se de første resultatene fra hvordan tagging brukes på de nye nettsidene til Stockholm stadsbibliotek. Der er ikke egennytten like klar som i LibraryThing, men emneordene er i det minste knyttet opp til deg som bruker.

  LibraryThing åpner allerede for at anmeldelser kan brukes andre steder – så hvorfor ikke tags?

 4. Helge Risvand Says:

  Det tok ikke lang tid… LibraryThing har nå begynt å gi ut tagclouds – i første omgang til Abebooks.

  http://www.librarything.com/blog/2007/03/librarything-recommendations-on.php

 5. Tim Says:

  I wish I could read this. Even so, a hearty wave at Thomas Brevik! At least I know someone.

  You might be interested that we just added our first four Norwegian libraries (http://www.librarything.com/blog/2007/11/norway-sweden-and-new-zealand.php)

 6. Nils Says:

  Hi Tim,
  great that Norwegian libraries are added to your site! The post above is a summary of your study of Amazon and LT tagging. I’m agree that users are much more interested in tagging for themselves rather than the owner of a book store.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: