Tonull under press

Chris Eriksen avslutter sin siste leder av Bok og bibliotek med «Boikott Bibliotek 2.0!», før han ønsker Syphilia Morgenstierne velkommen. Tonull har blitt møtt av kritiske røster siden det ble et munnhell for halvannet år siden: det har blitt sagt å være en hype som kun tjener IT-bransjens økonomiske interesser, det er kalt ny vin på gamle flasker og det har blitt påpekt mangelen på teknologiske standarder. Det er lett å støtte kritikerne, utvilsomt kan man se trekk av tonull tonulls skyld og manglende bruk av standardteknologi. Videre er det utvilsomt slik, som jeg har nevnt tidligere, at økt toveiskommunikasjon er i tråd med Tim Berners-Lees opprinnelige visjon for World Wide Web. Det betyr imidlertid ikke at vi ikke skal utnytte de teknologiske mulighetene som finnes for å øke tilgangen til samlingene våre ved at brukerne gis mer makt. Jeg tror ikke det er Chris’ intensjon, men det er faktisk mulig å gjøre noen grep med ny «sosiosemantisk» teknologi som ikke er «gammalt-piss-på-ny-flaske», men heller en foredling av tradisjonelle bibliotekariske verdier som «brukeren i sentrum».

Reklamer

8 kommentar to “Tonull under press”

 1. Magnus Says:

  «et abrakadabra-begrep som noen har funnet på for å skape orden i eget hode» – er det noe galt i det, da? Å bruke begreper for å skape orden burde vel ikke være noe man rynker på nesen av i bibliotek-land?

  «gir programvareprodusenter en masse gratis reklame» – det skjønner jeg ærlig talt ikke. Dels har 2.0 en dragning mot åpen programvare, dels kan man vel si at det handler om å ikke ta det «programvareprodusentene våre» sier for gitt, men stille krav til dem og være i forkant av den tekniske utviklingen. Sånn jeg ser det handler ikke 2.0 om å reklamere for spesifikke produkter, men å gi produsentene mere jobb med å implementere ideene og behovene våre.

 2. Thomas Brevik Says:

  Jeg tror neppe at «tonull under press» er spesielt talende for det som nå skjer. En debatt om navnet er ikke spesielt konstruktiv, og jeg mistenker at de som holder på med tonull ikke bryr seg så veldig. De fleste oppegående og interesserte går løs på utfordringene og gjør seg opp sin egen mening. Så kan vi om en stund debattere større trender og endringer i bibliotekarenes faglige virksomhet. Dette skjer uansett! Ignore (or boycott) at your own peril:-)

 3. Nils Says:

  enig i tittelkommentaren din, Thomas – det var et spørsmålstegn som uteble…
  Mitt inntrykk er at de fleste bibliotekarer nettopp ønsker å åpne for økt brukermedvirkning. Det største problemet er nok en travel hverdag der mulighetene til å bruke tid til å eksperimentere med nye løsninger er dårlige og der man i stor grad er prisgitt biblioteksystemenes løsninger. Derfor blir det spennende å se hvordan initiativet ditt (http://bloggbib.net/?p=83) om et biblioteklaboratorium blir møtt. Det vil om kort tid komme en egen post om dette, men kort sagt har ABM-utvikling bestemt seg for å finanisere et prosjekt i form av ett nettverk og nettsted for utprøving av tonullteknologi i biblioteker under navnet Biblioteklaboratoriet.

 4. Magnus Says:

  Kanskje det ville være lurt å satse på å finne løsninger som gjorde oss *mindre* avhengige av biblioteksystemene? Enn om vi bygde en 2.0 tjeneste som var uavhengig av dem, men som allikevel kunne knyttes til katalogene fra alle leverandørene, enten med lenker (på et standardisert format) eller et API?

 5. Nils Says:

  Akkurat det er vel en av de tingene vi bør utforske i laboratoriet, Magnus!?

 6. Magnus Says:

  Utvilsomt! 😉

 7. Svein Ølnes Says:

  Litt av problemet er kanskje at utviklinga på web’en har vore, og er, glidande og at det slik sett blir vanskeleg å innføra så skarpt skiljande begrep som ‘2.0’. I programvare-/IT-samanheng markerer ‘2.0’ eit skarpt skilje frå det som var før.

  Problematisk blir det også når begrep som ‘2.0’ heilt klart er henta frå programversjonar, og web 2.0 heilt klart ikkje har noko med programversjonar å gjera. Så me kan vera einige om at begrepet har ein del uheldige sider.

  Likevel er eg einig i at det er på hensiktsmessig og nødvendig å setja ord på det nye som har skjedd dei siste åra av web-utviklinga.

  Derimot blir det direkte latterleg når det blir gjort seriøse (?) forsøk på å introdusera web 3.0. På programmet «Semantiske dager» i Stavanger er begrepet brukt, og eg oppfattar det ikkje ironisk.

 8. ingiltere ogrenci vizesi Says:

  do you know any information about this in english?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: