David og Dewey

David Weinberger om Melvil Dewey

På emnekartkonferansen hadde David Weinberger et veldig engasjerende og morsomt innlegg om World Wide Web, informasjonsoverflod og forsøk på å kontrollere dette.  Weinberger er svært skeptisk til hierarkisk strukturering av/i det digitale, dette er en måte å organisere verden på som var det beste vi kunne få til i en verden med analoge og papirbaserte medier og informasjonssystemer. Melvil Deweys system står  selvsagt lagelig til for hogg, og Weinberger er ikke akkurat den første til å påpeke f.eks. DDCs ekstremt skjeve representasjon av f.eks. religion (hvor plasseres «Jews for Jesus?», etterlyste han med stort glimt i øyet). I en digital kontekst må vi utvikle systemer innenfor digitale rammer. Jeg har fortsatt stor tro på fasettert klassifikasjon, og emnekart er en måte å implementere det på.

Reklamer

Stikkord:

2 kommentar to “David og Dewey”

  1. Lars Marius Garshol Says:

    Det har blitt veldig utbredt med fasettert søk mot emnekart, f.eks på kulturnett.no, bergen.kommune.no og regjeringen.no, og dette opplever jeg som veldig vellykket. Emnekart er jo gjerne noe mer enn bare fasettert klassifisering, men det gjør det veldig lett å bruke den fasetterte tankegangen i søk etterpå. Og det er jo ikke noe problem å ta en fasettert klassifisering og lage et emnekart av den.

  2. Nils Says:

    Det er en viktig presisering, Lars Marius. Jeg synes også Vinmonopolet har et godt eksempel på fasettert søk, selv om deres løsning vel ikke er emnekartbasert.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: